09.06.2019

Vůně šťavnatého masa s aromatickým kořením se opět rozlinula pražským centrem. Vitana už počtvrté zahájila grilovací sezonu stylově – kuchařskou show zaměřenou právě na oblíbenou letní kratochvíli. Nožů se chopili herečka a kuchařka Markéta Hrubešová s grillmasterem Ivanem Vodochodským. Ti připravili několik originálních receptů, přičemž se také podělili o řadu kulinářských rad.
Ani letos na to nebyli sami. Vitana, expert na koření, navázala na téma letního grilování slovní hříčkou vzniklou z milého dětského přeřeknutí – gorilování. A když už gorilování, tak s gorilou. A co je lepší než gorila? Dvě gorily. A tak kuchařům sekundoval pár pana Gorily a paní Gorilové.

Zatímco Ivan Vodochodský seznámil diváky s metodou sous-vide, Markéta Hrubešová se ujala přípravy zeleninových salátů, které vytvořily se šťavnatými steaky lahodnou kompozici.
Zároveň byly představeny nové směsi pro dochucení salátů a grilovaného masa.


A jak vlastně Češi grilují? Zhruba třetina lidí „hodí“ na gril kuřecí maso, o něco méně lidí si pochutná na vepřovém. Nezapomínají ani na tradiční špekáčky, které stále patří mezi tři nejoblíbenější suroviny. V posledních letech stoupá obliba opékání masa na otevřených ohništích, přičemž většina lidí griluje na vlastní zahradě nebo terase. Své místo si dobývají i veřejná griloviště, využívá je více než než deset procent lidí.


A přestože při společenském grilování preferují spíše osvědčenou klasiku, v soukromí rádi zkoušejí nové recepty. „Grilované pokrmy si zpestří různými steakovými omáčkami, nakládanými okurkami, cibulkou či si k masu přidají kukuřici. Rozhodně nezapomínají ani na tradiční kečup,“ řekla Markéta Sukdoláková, junior Product Manager společnosti Vitana.


Protože salát je nezbytnou součástí každé pořádné grilovačky, přichází Vitana s novu řadou výrobků na dochucení salátů. Jedná se jak o tekuté zálivky, které je možné ihned použít, tak o směsi semínek či krutonů nebo o kořenicí směsi na zálivky určené ke smíchání s olivovým olejem či jogurtem.


IVAN VODOCHODSKÝ RADÍ, JAK PŘIPRAVIT DOMÁCÍ SOUS-VIDE
Udržet maso během grilování šťavnaté je kumšt. Ivan Vodochodský proto letos představil trend sous-vide, což je kuchařská metoda přípravy masa ve vakuu, při níž se využívá vzduchotěsný obal ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované maso se pošíruje po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny.

Hlavní výhody sous-vide je uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin. Dalším benefitem je snadné plánování, suroviny totiž můžete mít předem připravené k další úpravě. A k neméně podstatným plusům patří úspora na surovině, protože takto připravené maso má jen minimální váhový úbytek.


VEPŘOVÝ BOK SOUS VIDE NA GRILU
Ingredience:
• 1 kg vepřového boku

Na marinádu:
• 2 lžíce rýžového octa
• 2 lžíce rýžového vína Shaoxing
• 2 lžíce Sójová omáčka bez lepku Vitana
• 2 lžíce Sójová omáčka sladká Vitana
• 2 lžíce medu
• 30 g nakrájeného oloupaného zázvoru
• 1 nakrájenou jarní cibulku
• 2 nasekané stroužky česneku
• Chilli kousky Vitana
• Vitana Chilli omáčka
• Vitana Badyán celý
• Vitana Skořice celá
• Vitana Anýz celý

Postup:
Suroviny na marinádu smícháme. Vepřový bok nakrájíme na větší kostky, vložíme do sáčku a zalijeme marinádou. Zavakuujeme a vaříme ve vodní lázni při teplotě 75 stupňů Celsia asi 4 hodiny. Uvařený bůček otřeme od marinády, osušíme a na grilu grilujeme kůží dolů, dokud se kůže nevypeče do křupava.

KUŘECÍ PRSA MEDITERIAN NA GRILU

Ingredience:
• 2 kuřecí prsa
• 4 lžíce másla
• 2 menší zelené cibule
• 2 snítky rozmarýnu
• 2 snítky tymiánu
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• VITANA Gurmánské ITALSKÉ KOŘENÍ
• VITANA MLÝNKY sůl a pepř podle chuti

Postup:
Kuřecí prsa okořeníme VITANA Gurmánskou italskou směsí, vložíme do sáčku, přidáme ostatní ingredience, máslo a zavakuujeme. Vložíme do vodní lázně, nastavíme teplotu na 63,5°C a vaříme 1 hodinu.

Uvařená prsa vyjmeme ze sáčku, osušíme, a opečeme na grilu. Šťávu ze sáčku varem zredukujeme a zjemníme ztuhlým máslem.

ASIJSKÝ OKURKOVÝ SALÁT (vhodný k bůčku)


Ingredience:
2 salátové okurky, 100 g Vitana semínka Směs se sezamovým semínkem, sůl
Zálivka:
2 lžíce rýžového octa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 ½ lžíce sezamového oleje, 1 ½ lžíce cukru,
1 stroužek česneku, 1 lžička chilli vloček

Okurky nakrájejte na tenká kolečka a dejte do velké mísy. Osolte a promíchejte. Nechte stát asi
10 - 15 min., aby okurky pustily vodu. Tu pak slijte. Všechny ingredience na zálivku smíchejte dohromady a přidejte česnek nakrájený nadrobno a dosolte podle chuti.

Polovinu zálivky vmíchejte do okurek a dobře promíchejte. Zbytek nalijte na salát a posypte sezamovými semínky. Ihned podávejte.

TIP:
Do salátu mžete přidat na nudličky nakrájenou mrkev, červenou cibuli, salát Little Gem nebo jarní cibulku.

TATARÁK Z CHŘESTU (vhodný ke kuřeti)


Ingredience:
1 svazek zeleného chřestu, 1 avokádo, 2 rajčata, 1 šalotka, ½ citrónu, 2 lžičky kapar, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa z bílého vína, pažitka, sůl, Vitana Krutonky Rajčata a bazalka
Postup:
Chřest očistěte a odlomte dřevnaté konce. Vložte na 2 min. do vroucí osolené vody. Ihned zchlaďte.
Dejte okapat na cedník. Ve velké míse smíchejte olej, ocet a sůl. Šalotku nakrájejte nadrobno. Avokádo podélně rozřízněte, vyjměte pecku a nakrájejte na kostičky. Zakápněte citrónem, aby nezhnědlo. Rajčata nakrájejte na osminky, zbavte dužiny a pokrájejte na kostičky. Kapary nechte okapat a překrájejte.
Vše dejte do mísy. Nakonec přidejte chřest nakrájený na kolečka a pažitku. Opatrně promíchejte. Posypte krutony. Salát můžete nechat chvilku proležet, aby se spojily chutě.

SPECIÁLNÍ EDICE GORILOVACÍHO KOŘENÍ

Vitana Gorilovací koření na sýr Cena: 18,90 Kč

Vitana Gorilovací koření na křidélka Cena: 18,90 Kč

SPECIÁLNÍ EDICE DÁME SALÁT
Vitana Zálivka Řecká


Tato zálivka může být použita univerzálně, protože obsahuje velmi příjemné bylinky – hodí se více ke kombinaci rajčat, paprik a okurek spíše než k trhaným salátům. Ideální je doplnit salát sýrem feta a černými olivami.
Cena: 6,90-

Vitana Zálivka Bylinková


Jemné propojení oblíbených bylinek mohou dochutit jakýkoliv salát.
Cena: 6,90,-


Vitana Zálivka Caesar


Není nad to si doma vytvořit výborný salát, jak ho známe z restaurací. Propojení této zálivky s parmazánem, opečenou slaninou a natrhanými listy římského salátu, vždy potěší každého člena rodiny.
Cena: 6,90,-


Vitana Zálivka Francouzská


Poslouží jako dip například ke grilované zelenině nebo k tzv. finger food.
Cena: 6,90,-


Vitana Zálivka Šopská


Šopský salát všichni známe – ideální je s balkánským sýrem. Takový salát pak může představovat lehký oběd či večeři.
Cena: 6,90,-

Vitana Zálivka Tzatziky


Salát převzatý z Řecka je u českých spotřebitelů velmi oblíbený. Slouží také jako dip například ke grilovanému kuřecímu masu.

Cena: 6,90,-

Vitana Zálivka Medovo-hořčičná tekutá
Tato zálivka je naším favoritem, protože se hodí jak do trhaného salátu, tak do výraznějších kusů zeleniny, jako je například rukola. Hodí se do salátů, kde je losos či vajíčko natvrdo. Zálivka má jemnou a příjemnou chuť. Cena: 16,90,-

Vitana Zálivka Balsamico tekutá
Trendy příchuť ideální do italských salátů, do kterých můžeme dát mozzarellu, rukolu či sušená rajčata. Cena: 16,90,-

Vitana Zálivka Bylinková tekutá
Univerzální do jakékoliv zeleniny. Jemná bylinková chuť se hodí ke každé zelenině a např. k salátům s kuřecím masem.Cena: 16,90,-

Vitana Zálivka Citron a bylinky tekutá
Díky citronové složce se hodí k jakékoliv rybě – trhaný salát s touto zálivkou představuje ideální přílohu například ke pstruhovi. Cena: 16,90,-

Vitana Semínka Směs se sezamovým semínkem


Sezam, lněné semínko a slunečnice jsou rovněž trendy a díky své velikosti obalí každý kousek zeleniny. Salát nejen krásně vypadá, ale je o poznání chutnější.
Cena: 24,90,-

Vitana Semínka Směs s dýňovými semínky


Dýně, slunečnice a lněné semínko jsou nejoblíbenějšími druhy semínek, které mají využití i v ovesných kaších či jogurtech. Jsou přírodním zdrojem minerálů a vlákniny a v salátech nadělají parádu a dodají mu správnou oříškovou příchuť.
Cena: 24,90,-

Vitana Krutonky Rajčata a bazalka


Úplná novinka na trhu s novou moderní příchutí – rajčata s bazalkou. Snadno se promíchají se salátem a díky své velikosti mají výraznější chuť.
Cena: 19,90,-


Teetravel - Váš golfový svět na dlani