04.10.2022

Když se řekne sushi, většina z nás si představí malý váleček rýže s kousky lososa, avokáda nebo okurky obalený řasou. Toto ikonické, původem japonské, jídlo má ale mnoho rozličných podob a chutí a snad každý si tak najde to svoje pravé ořechové. Nejde se proto divit, že tomuto exotickému pokrmu čím dál více propadají i Češi. Podle dat společnosti Dáme jídlo se zvedají počty objednávek sushi ročně o více jak polovinu a čísla stále rostou.

Málo kdo ví, že se sushi do našich luhů a hájů dostalo až z jihovýchodní Asie, kde nejdřív mělo podobu Narezushi, což bylo jídlo z ryb kvašených v rýži. Prosolené ryby se na několik měsíců vložily do vařené rýže, případně směsi rýže a obilí, kde pak probíhalo mléčné kvašení. Tím se rybí maso zakonzervovalo a mohlo se tak skladovat poměrně dlouho dobu. Navíc tak bylo obohaceno o další živiny, které ryby neobsahují. Rýže se ovšem nejedla, ale jako pouhý konzervační prostředek se vyhazovala. Dnešní podoba sushi pochází z poloviny 19. století a vznikla v Tokiu, kde původně sloužila jako občerstvení pro divadelní publikum.

Sushi si našlo také svou cestu do popkultury. Krom toho že si ho vychutnávají lidé ve všech různých filmech a seriálech, také hraje ústřední roli v populární trilogii filmů Matrix sester Wachovských. Žádná z postav si na něm sice nepochutnává a ani s ním Neo nezardousí zákeřného Agenta Smithe, ale ikonický zelený „déšť“, kterým všechny filmy začínají, jsou recepty právě na sushi. Nevěříte? Pro americký server Cnet to uvedl designer zmíněných filmů Simon Whiteley.

Sushi je u Čechů populární
Podle informací společnosti Dáme jídlo od loňského roku narostly objednávky sushi o více jak polovinu. Největšími fanoušky této japonské pochoutky jsou obyvatelé Plzeňského kraje, Prahy a Jihomoravského kraje.

„Sushi je rok od roku populárnější. Je jasně vidět, že Čechům přirostla japonská kuchyně k srdci a rádi si ji vychutnají. Vidíme to, jak na oblíbenosti této pochutiny jako hotovky na Dáme market, tak i jako stále populárnějšímu jídlu, které si Češi objednávají z restaurací. Díky tomu, že námi doručované sushi vždy vyzvedáváme čerstvě připravené a zákazníkům ho dovezeme do 30 minut, tak se nemusí nikdo bát o jeho čerstvost,“ uvádí Filip Fingl, šéf společnosti Dáme jídlo.

Největší chuť na sushi mají Češi po 15. hodině, dopřávají si ho tedy hlavně jako pozdní oběd nebo večeři. Z dat také vyplývá, že nejoblíbenější je japonská kuchyně od pátku do neděle, kdy má člověk nejvíce času a může si tak jídlo v klidu vychutnat.

Statistiky Dáme Jídlo potvrzuje také jednatelka společnosti Sushi Chef, Simona Pfeiferová: „Nejvíce objednávek máme během víkendu, ale oblíbenost sushi roste hlavně v čase obědů v průběhu pracovního týdne. Sushi je lehký pokrm, takže vás během pracovního dne neuzemní tolik, jako kdybyste si třeba dali typickou českou kuchyni. Nejlepší období je pro nás od října do dubna, kdy je horší počasí, a lidé tráví více času doma, kam si také nejčastěji sushi objednávají.”

Maki vede, dotahuje california
Podle dat společnosti Dáme jídlo si nejvíce Češi pochutnávají na nejznámější a nejrozšířenější variantě sushi – maki. Jde o rýžovou rolku zabalenou v mořské řase s náplní. Těch existuje nespočet – od lososa, přes okurku a avokádo až po nakládanou ředkev nebo vaječnou omeletu. Druhou nejoblíbenější je varianta california, tedy takové sushi naruby, kdy je rýže narozdíl od maki zvenku řasy a náplně. Bronzovou příčku u Čechů obsadila verze nigiri, která se skládá z válečku rýže jemně potřeného wasabi omáčkou a obloženého kouskem ryby. “Češi obecně neradi riskují. Nejčastější objednávky jsou sushi s lososem, tuňákem nebo vegetariánskou verzi s avokádem. Někdy se ale na naše doporučení nechají přesvědčit a zkusí něco nového, jako třeba sushi s úhořem, což je velká pochoutka, zatím ale málo objevená zákazníky. Přibývá ale i těch, kteří se nebojí riskovat a oblíbí si třeba netradiční sushi, které jim naši sushisté doporučí,” vysvětluje Simona Pfeiferová.

Jak správně sushi jíst?
Víte, jak správně sushi konzumovat a jaký postup při nanášení wasabi, či sójové omáčky použít? Sami Japonci ho buď jedí hůlkami, nebo rukama, takže vlastně ani nezáleží na tom, zda umíte hůlky používat, nebo ne. Konzumace vidličkou je ale nepřípustná a měli byste se jí při pojídání sushi zcela vyhnout. K sushi obvykle bývá wasabi a sójová omáčka, do které si váleček lehce namočíte. Podle Simony Pfeiferové, by se wasabi nemělo míchat s omáčkou, nýbrž potřít na horní část sushi válečku a poté konzumovat. Zázvor, který bývá součástí sushi setů, slouží k zneutralizování chuti mezi pojídáním různých druhů sushi. Takže když si dáte maki a poté přecházíte na jiný druh - třeba na californskou rolku, zázvor připraví vaše chuťové pohárky na další japonskou specialitu.

O společnosti Dáme jídlo
Dáme jídlo je největší česká platforma, která partnerům z řad restaurací a obchodů přivádí zákazníky a pomáhá jim se správným komerčním nastavením a efektivností rozvozu. Společnost spolupracuje s téměř 6 000 partnery ve 170 obcích po celé České republice a svou pestrou nabídkou tak pokrývá přes 60 % tuzemské populace. Během denní špičky doručí více než 10 000 jídel a dalších položek za hodinu a toto číslo stále roste. Dáme jídlo je součástí Delivery Hero, celosvětově největšího hráče na trhu food delivery a quick commerce, který se v roce 2020 stal součástí klíčového evropského akciového indexu DAX, kam patří 30 nejvýznamnějších německých veřejně obchodovaných firem.


Teetravel - Váš golfový svět na dlani