S nástupem jarních paprsků jsou naše dny mnohem příjemnější a sluníčko nám dodává po zimě novou mízu a také potřebnou dávku vitamínu D. Pokud jste si ještě nestihli tohoto ročního období pořádně užít, je tu velikonoční víkend, který k tomu přímo vybízí, zejména slibované dvacetistupňové teploty. A je úplně jedno, jestli pro vás Velikonoce znamenají nejdůležitější křesťanský svátek, nebo jen zasloužené čtyři dni odpočinku. Ať už totiž patříte do jakékoliv skupiny, jedno jPřivítejte jaro tradičně s velikonočním mazancem!e jasné. Sváteční dny můžou být ještě lepší s něčím sladkým k zakousnutí. Naším tipem je tento vláčný velikonoční mazanec!
Velikonoční víkend klepe na dveře
Dny se začínají opět prodlužovat a po dlouhé zimě přichází do našich životů konečně více světla. Jaro je časem obnovy a nových začátků, což vidíme i všude kolem. Sluníčko vdechuje přírodě nový život a vše začíná radostně bujet. Stejný efekt má jaro i na nás, na lidi. Provádíme v našich domovech jarní úklid, uklízíme zimní bundy do sklepa a připravujeme se na nové začátky. Vrcholem tohoto období jsou Velikonoce, které symbolizují obnovu a hlavně naději. Ať už máte tento svátek spojený s křesťanskou tematikou nebo si jen chcete vychutnat čas s vašimi nejbližšími, doporučujeme vám prodloužený víkend řádně naplánovat, abyste stihli vše, co stihnout chcete a užili si jej plnými doušky. Bude na pořadu dne jarní úklid či setkání s přáteli? Ať tak či onak, není jistě od věci zpříjemnit si sváteční dny něčím sladkým k zakousnutí. Tento velikonoční mazanec je za nás jasnou volbou! Jestli jsou pro vás kynutá těsta strašákem v kuchyni, máme pro vás tajný tip, který vás udělá v této disciplíně mistry. Jarní období navíc doslova vybízí k tomu, abyste zvládli něco nového.
Pekařská disciplína jménem kynuté těsto
Jestli je kynuté těsto něčím, k čemu se už dlouho odhodláváte nebo v kuchyni rádi zkoušíte nové věci a jeho přípravu byste si navíc chtěli zjednodušit, tento kulinářský tip je pro vás jako dělaný. A k čemu všemu vlastně kynuté těsto využijeme? Kynuté těsto se využívá především pro přípravu buchet, vdolků, vánoček nebo také mazanců. Kynuté pečivo tedy musí být nadýchané, kypré a vláčné. Ti ostřílenější vědí, že to jde poznat už na těstě, které na teplém místě dobře kyne, je tažné a pružné a dobře drží svůj tvar. Nejjednodušším způsobem, jak těchto výsledků docílit, je použít kvalitní mouku, nejlépe na tuto disciplínu určenou. Přesně tou pravou moukou je hladká mouka pšeničná na kynuté těsto Babiččina volba. Navíc se nemusíte bát, že by u vás doma nenašla svého využití. Hodí se totiž nejen do kynutých buchet a koláčů, vánoček a mazanců, ale třeba i na pečení rohlíků, housek a pizzy. A co víc, tato mouka je umletá ze 100% kvalitní české pšenice, a nejen z toho důvodu je hrdou nositelkou značky Klasa. Pokud neseženete mouku na kynutá těsta, vsaďte na hladkou pšeničnou mouku Babiččina volba, která je také držitelkou certifikátu kvality Klasa.
Ingredience
• 1 kostička droždí
• 100 g cukru krupice
• 200 ml vlažného mléka
• 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
• 2 lžíce rumu
• 50 g rozinek
• vanilkový lusk
• špetka soli
• kůra z 1 bio citronu, šťáva z 1 poloviny citronu
• 3 žloutky
• 50 g pokrájených oloupaných mandlí
• 150 g rozpuštěného másla
• 1 žloutek na potření
Postup
Rozinky namočte asi na hodinu do rumu.
Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamíchejte a nechte vzejít kvásek.
Mouku smíchejte se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněťte, ideálně v robotu (cca 5 minut), popřípadě v ruce vařečkou (to chce ale minimálně 10 minut). Výsledné těsto musí mít lesklou, hladkou konzistenci a nesmí se lepit. Těsto nechte vykynout na dvojnásobek (cca 1–2 hodiny podle teploty v místnosti).
Vykynuté těsto zpracujte v bochánek, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout ještě půl hodiny. Předehřejte troubu na 200 °C. Mazanec pomažte žloutkem, posypte plátky mandlí a dejte péct. Deset minut pečte zprudka při 200 °C, poté zmírněte teplotu na 160 °C a zvolna dopečte (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobte troubě).
Po upečení nechte pozvolna zchladnout a posypte moučkovým cukrem.
Zdroj, foto: GoodMills Česko
Teetravel - Váš golfový svět na dlani