Svátek svatého Valentýna se blíží, a přestože je to pro mnohé komerční záležitost, je dokázané, že oslava života v jakékoli formě je pro nás důležitá. Rodinné rituály ukotvují děti v klidu a znamenají pro ně jistotu, podobně jako pro starší generaci. Využijte proto…
Francouzská kuchyně dala světu pojem gastronomie. Mlékárna Valašské Meziříčí pak dává zase lidem zakusit pravou chuť poctivé čerstvé smetany a mléka. A jak lze pomoci těchto základních surovin vytvořit gastronomickou pochoutku? Zcela jednoduše, a to v podobě domácího…
Poslední říjnovou noc se opona mezi světem živých a zesnulých pootevře a svět oslaví tradiční anglosaský svátek Halloween, jehož kořeny sahají až za hranice našeho letopočtu. I když v Česku asi rýmovačku koledníků „koledu nebo něco provedu“ často neuslyšíte,…
Čokoládová historie se píše již přes tři tisíce let, od dob kdy, kmeny Mayů a Aztéků poprvé vyrobili hořký nápoj z kakaových bobů, a pojmenovali jej „potrava bohů“ (theobroma). Dnes i my můžeme mlsat tuto božskou pochoutku v mnoha podobách. A jak jinak oslavit svátek…
Sezóna levandule, která kvete obvykle od června až do konce srpna, právě vrcholí. Fialové kvítky této léčebné byliny nejsou pouze na okrasu, ale dlouhá léta se využívají v kosmetice či v léčitelství. Nyní však nastal ten pravý čas vyzkoušet její kouzla v kuchyni. Proto…
Aktuálně vrcholí sezóna oblíbené rebarbory, jejíž sběr je ideální od počátku května do konce června. Proto vám právě v tomto období přinášíme užitečný tip, jak ji kreativně využít v kuchyni. Rebarbora se v posledních letech totiž stala velmi oblíbenou přísadou do…
Proč kupujeme pečivo? Podle průzkumu1) většina Čechů (66 %) kupuje pečivo, protože je běžnou součástí jejich života – kupují ho denně a příliš o tom nepřemýšlí. Pro 17 % je hlavním důvodem praktičnost pečiva – považují ho za pohodlný a levný způsob stravování.…
Korejský zázrak jménem kimchi vtrhl do českých kuchyní teprve nedávno, ale rychle si získal velkou popularitu. Kombinace kvašeného zelí a další zeleniny totiž nabízí nespočet variací a možností konzumace i úprav. Kromě toho, že s kimchi zazáříte v kuchyni, prospěje také…
Chladný a sychravý podzim je obdobím, kdy si rádi dopřejeme něco teplého, co nás zároveň pořádně zasytí. Ideálním nápadem jsou proto vydatné polévky bohaté na ingredience, pro které nemusíme chodit daleko. Brambory, houby nebo kořenová zelenina? To vše by nám v těchto…
Jakmile rtuť teploměru začne klesat stále níž, houstnou ranní mlhy a prší čím dál víc, znamená to jediné – vládu nad časem přebírá Podzim. Chladivé počasí v nás ale vyvolává, krom hromady negativních pocitů, také chuť. Chuť na něco vydatného, rozhodně ne…