13.06.2025

Letní grilovací sezóna je už v plném proudu a s ní přichází vůně dobrot, které neodmyslitelně patří k teplým večerům pod širým nebem. Naše redakce se vrhla do víru chutí a vyzkoušela pro vás několik receptů, které nás doslova nadchly. Přinášíme vám ty nejlepší z nich – jednoduché, chutné a osvědčené. Nechte se inspirovat a udělejte z každého grilování malý gurmánský zážitek!

1. Grilovaný Panýr s papričkami padrón a lanýžovým medem

Ingredience:

- Přírodní Panýr (neochucený) - Čerstvé papričky padrón

- Lanýžový med nebo směs lanýžového medu a lanýžového oleje

- Uzená mořská sůl

- Olej na grilování

Postup:

1. Panýr nakrájejte na silnější plátky a ogrilujte z obou stran dozlatova.

2. Papričky padrón grilujte na rozpáleném grilu nebo pánvi, dokud nezezlátnou a nechytnou lehké puchýře.

3. Ještě horké papričky přelijte lanýžovým medem nebo směsí medu a oleje.

4. Dochuťte uzenou solí. 5. Servírujte teplý Panýr společně s papričkami.

2. Grilovaný Panýr s grilovacím kořením, salátem z vodního melounu a hoisin omáčkou

Ingredience:

- Panýr s grilovacím kořením - Vodní meloun (na větší kostky) - Hoisin omáčka

- Čerstvý koriandr - Čerstvá máta - Thajská bazalka - Kešu oříšky (nasucho opražené)

- Limetová šťáva - Sůl, pepř - Sezamový olej (volitelně) Volitelné techniky: - Meloun lze krátce ogrilovat.

- Pro pevnější konzistenci lze meloun předem zavakuovat s trochou limetové šťávy.

Postup:

1. Panýr nakrájejte a ogrilujte z obou stran dozlatova.

2. Meloun nakrájejte na kostky, případně ho ugrilujte nebo předem zavakuujte s limetovou šťávou.

3. V misce smíchejte meloun s nasekanými bylinkami (koriandr, máta, thajská bazalka).

4. Přidejte limetovou šťávu, hoisin omáčku (podle chuti) a trochu sezamového oleje.

5. Vmíchejte opražené kešu oříšky, dochuťte solí a pepřem. 6. Na salát navrch položte ugrilovaný panýr a ihned podávejte.

3. Bylinkově marinovaný Panýr s broskvovým salátem, nakládanou cibulkou a javorovým dresinkem

Ingredience:

- Panýr s bylinkovou marinádou

- 2 zralé broskve nebo nektarinky (nakrájené na měsíčky, můžete ogrilovat

-1 červená cibule (nakrájená na tenké plátky)

- Čerstvá saturejka (případně směs s rukolou nebo microgreens)

- Cukrový hrášek (volitelně, pouze krátce blanšírovaný nebo syrový)

- Piniové oříšky (nasucho opražené)

- Sůl, pepř Nálev na cibuli:

- 100 ml vinného octa - 50 ml vody

- 1 lžička cukru

- /4 lžičky soli Dresink

: - 1 lžíce javorového sirupu

- 1 lžíce olivového oleje

- 1 lžička limetové šťávy

- Sůl, pepř0,

Postup:

1. Červenou cibuli naložte minimálně na 30 minut do nálevu z vinného octa, vody, cukru a soli.

2. Panýr ogrilujte z obou stran dozlatova.

3. V misce smíchejte měsíčky broskví nebo nektarinek, naloženou cibulku, čerstvou saturejku (případně směs s rukolou nebo microgreens) a opražené piniové oříšky.

4. Přidejte cukrový hrášek.

5. Připravte dresink ze sirupu, oleje, limetové šťávy, soli a pepře a vše lehce zakápněte.

6. Servírujte se zlatavým Panýrem navrchu.

Šebík

Zdroj, foto: BOHEMILK


Teetravel - Váš golfový svět na dlani