Letní grilovací sezóna je už v plném proudu a s ní přichází vůně dobrot, které neodmyslitelně patří k teplým večerům pod širým nebem. Naše redakce se vrhla do víru chutí a vyzkoušela pro vás několik receptů, které nás doslova nadchly. Přinášíme vám ty nejlepší z nich – jednoduché, chutné a osvědčené. Nechte se inspirovat a udělejte z každého grilování malý gurmánský zážitek!
1. Grilovaný Panýr s papričkami padrón a lanýžovým medem
Ingredience:
- Přírodní Panýr (neochucený) - Čerstvé papričky padrón
- Lanýžový med nebo směs lanýžového medu a lanýžového oleje
- Uzená mořská sůl
- Olej na grilování
Postup:
1. Panýr nakrájejte na silnější plátky a ogrilujte z obou stran dozlatova.
2. Papričky padrón grilujte na rozpáleném grilu nebo pánvi, dokud nezezlátnou a nechytnou lehké puchýře.
3. Ještě horké papričky přelijte lanýžovým medem nebo směsí medu a oleje.
4. Dochuťte uzenou solí. 5. Servírujte teplý Panýr společně s papričkami.
2. Grilovaný Panýr s grilovacím kořením, salátem z vodního melounu a hoisin omáčkou
Ingredience:
- Panýr s grilovacím kořením - Vodní meloun (na větší kostky) - Hoisin omáčka
- Čerstvý koriandr - Čerstvá máta - Thajská bazalka - Kešu oříšky (nasucho opražené)
- Limetová šťáva - Sůl, pepř - Sezamový olej (volitelně) Volitelné techniky: - Meloun lze krátce ogrilovat.
- Pro pevnější konzistenci lze meloun předem zavakuovat s trochou limetové šťávy.
Postup:
1. Panýr nakrájejte a ogrilujte z obou stran dozlatova.
2. Meloun nakrájejte na kostky, případně ho ugrilujte nebo předem zavakuujte s limetovou šťávou.
3. V misce smíchejte meloun s nasekanými bylinkami (koriandr, máta, thajská bazalka).
4. Přidejte limetovou šťávu, hoisin omáčku (podle chuti) a trochu sezamového oleje.
5. Vmíchejte opražené kešu oříšky, dochuťte solí a pepřem. 6. Na salát navrch položte ugrilovaný panýr a ihned podávejte.
3. Bylinkově marinovaný Panýr s broskvovým salátem, nakládanou cibulkou a javorovým dresinkem
Ingredience:
- Panýr s bylinkovou marinádou
- 2 zralé broskve nebo nektarinky (nakrájené na měsíčky, můžete ogrilovat
-1 červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
- Čerstvá saturejka (případně směs s rukolou nebo microgreens)
- Cukrový hrášek (volitelně, pouze krátce blanšírovaný nebo syrový)
- Piniové oříšky (nasucho opražené)
- Sůl, pepř Nálev na cibuli:
- 100 ml vinného octa - 50 ml vody
- 1 lžička cukru
- /4 lžičky soli Dresink
: - 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička limetové šťávy
- Sůl, pepř0,
Postup:
1. Červenou cibuli naložte minimálně na 30 minut do nálevu z vinného octa, vody, cukru a soli.
2. Panýr ogrilujte z obou stran dozlatova.
3. V misce smíchejte měsíčky broskví nebo nektarinek, naloženou cibulku, čerstvou saturejku (případně směs s rukolou nebo microgreens) a opražené piniové oříšky.
4. Přidejte cukrový hrášek.
5. Připravte dresink ze sirupu, oleje, limetové šťávy, soli a pepře a vše lehce zakápněte.
6. Servírujte se zlatavým Panýrem navrchu.
Šebík
Zdroj, foto: BOHEMILK
Teetravel - Váš golfový svět na dlani