01.05.2025

Pražská gastronomie se může těšit na svěží vítr ze severu. Do metropole totiž přichází mladý norský kuchař Quinn Odin Eliassen Pierson, který své umění aktuálně představuje v progresivní restauraci Benjamin14. Jeho rukopis v sobě snoubí preciznost severské kuchyně, udržitelnost a inspiraci Asií.

Quinn pochází z vesnice Aurskog nedaleko Osla a do Prahy ho přivedla partnerka, jež zde získala stáž na norské ambasádě. On sám se však rozhodně nenechal zahanbit. Přichází s bohatými zkušenostmi z vyhlášených podniků – nejvýrazněji se zapsal jako Chef de Partie v restauraci Arakataka v Oslu, kde pracoval pod vedením Andrease Fjellheima, vítěze Global Young Chef 2024 a člena národního kuchařského týmu Norska.

V Arakataka se věnoval práci s grilem, fermentaci a maximálnímu využití surovin v duchu udržitelné gastronomie. Předtím působil také jako Sous Chef v exkluzivním klubu Norske Selskab, kde si osvojil tvorbu sezónních menu i schopnost pracovat pod tlakem.

V Praze nyní spolupracuje s Jakubem Červenkou, šéfkuchařem restaurace Benjamin14. Oba sdílejí podobný pohled na fine dining – důraz na sezónnost, lokálnost, kreativitu a respekt k surovinám. Jejich osmichodové degustační menu B14 se mění každý týden, a tak návštěvníky neustále překvapuje neotřelými kombinacemi. Představte si například jesetera s kopřivami a šťovíkem, kachnu s medvědím česnekem nebo dezert z jablka, ibišku, citronového tymiánu a cideru.

Každý chod doplňuje u stolu sám šéfkuchař, což vytváří osobní a nezapomenutelný zážitek. Právě touto filozofií si Benjamin14 od svého otevření říká o pozornost Michelin Guide.

Pokud hledáte jarní gastronomický zážitek světové úrovně s českým akcentem, zamiřte do Benjamin14. Quinn Odin Eliassen Pierson rozhodně stojí za ochutnání.

👉 Více na benjamin14.cz

Zdroj, foto: Benjamin Fine Dining - Rezervace


Teetravel - Váš golfový svět na dlani