21.12.2023

V části historického města Jílové u Prahy, zvané Radlík, založili dva partneři - Libor Lacina a Zdeněk Musil v roce 1998 jednu z prvních pěstitelských pálenic ve Středočeském kraji. Palírna Radlík vznikla jako pěstitelská pálenice v roce 1998. Roku 2001 byla její koncese rozšířena na ovocný řemeslný lihovar. Po zdařilém rozjezdu byl v roce 2018 provoz rozšířen a modernizován. Na základě dvacetiletých zkušeností pak vymysleli a uvedli do provozu originální destilační aparaturu, která umožňuje plně přizpůsobit proces aktuálním vlastnostem právě zpracovávaného ovoce, dosáhnout maximální jemnosti výsledného destilátu a současně neochudit intenzitu ovocných vůní a chutí. Kromě soustavy kontrolních čidel v aparatuře se postupně, takříkajíc po kapkách koštuje a řídí destilace. Každá šarže je závěrem senzoricky dolaďována mistrem destilatérem.

V části historického města Jílové u Prahy, zvané Radlík, založili dva partneři - Libor Lacina a Zdeněk Musil v roce 1998 jednu z prvních pěstitelských pálenic ve Středočeském kraji. Palírna Radlík vznikla jako pěstitelská pálenice v roce 1998. Roku 2001 byla její koncese rozšířena na ovocný řemeslný lihovar. Po zdařilém rozjezdu byl v roce 2018 provoz rozšířen a modernizován. Na základě dvacetiletých zkušeností pak vymysleli a uvedli do provozu originální destilační aparaturu, která umožňuje plně přizpůsobit proces aktuálním vlastnostem právě zpracovávaného ovoce, dosáhnout maximální jemnosti výsledného destilátu a současně neochudit intenzitu ovocných vůní a chutí. Kromě soustavy kontrolních čidel v aparatuře se postupně, takříkajíc po kapkách koštuje a řídí destilace. Každá šarže je závěrem senzoricky dolaďována mistrem destilatérem.

Po celou dobu od svého založení palírna důsledně zachovává charakter řemeslného lihovaru, dnes již střední velikosti, jehož trvalou snahou je zařadit mnohdy podceňované ovocné pálenky mezi prestižní destiláty vrcholné jakosti. Ctí i jistou dávku romantiky i odkazu historie - současník císaře Rudolfa II., proslulý magistr alchymie Edward Kelley v Jílovém zažil své nejúspěšnější dny. „Z ovoce destilujeme jeho duši, přičemž svou duší, ale i srdcem jsme svému řemeslu už od počátku propadli“, dodávají ke své legendě. Ve zdejším provozu se rodí jak klasické ovocné pálenky, tak limitované série z vzácného ovoce, odrůdové destiláty, či destiláty chuťově obohacené zráním v dubových sudech, včetně těch po whisky bourbon. Některé produkty jsou dotaženy až tak, že je lze nazvat autorskými. Zásadně však jde o produkty bez přídavku cukru, dochucovadel a jiných, takříkajíc „nedůstojných“ ingrediencí. Objevovat a vychutnávat je třeba – podle zásad, dodržovaných na Radlíku – bez cizích vlivů, čistý, ničím nepřilepšovaný ovocný destilát.

Příležitost ochutnávat se nabízí hned na místě, v mimořádně příjemném prostředí nedávno po rekonstrukci otevřeného, velmi vkusně, stylově zařízeného degustačního centra. Útulnost tu navozuje zejména řemeslně poctivě zpracovaný dřevěný nábytek, dokládající krajové tradice práce se dřevem z blízkého okolí. Degustačních programů, kombinovaných s exkurzí provozem palírny, je několik typů, návštěvníci mohou volit podle délky trvání a tím pádem i ceny. Ať si vybereme kterýkoli program, nebudeme zklamáni – kvalita zdejších destilátů, ale i jejich originální „balení“ v designových originálních lahvích, některých s autorskými vinětami od různých renomovaných výtvarníků, je již dávno prověřena časem a uznáním celé řady znalců. Dokládají to i výsledky v destilatérských soutěžích - zahraniční i zámořské nevyjímaje.

Hruškovice Williams loni dosáhla v průměru 96 bodů ze sta a zvítězila. Porota ocenila především výraznou chuť ovoce. „Hrušky pro výrobu této pálenky nakupujeme speciálně v Lombardii, která je williamskami vyhlášená. Následně je všechny poctivě odstopkováváme a kvasíme ve vinifikátorech, podobně, jak tomu je u klasického vína. To je metoda, kterou většina lihovarů nevyužívá. Nám se osvědčila - díky ní můžeme hrušky nechat kvasit při nižších teplotách a zachovat tak jejich intenzivní chuť,“ vysvětluje vedoucí provozu Kamil Kutina s tím, že hruškovice tak nabývá nádechu hruškového kompotu. Letos – v konkurenci 179 ovocných destilátů si odnesli ocenění za „Vínovici z dubového sudu“, „Třešňovici z Radlíku“ či „Morušovici Martenz“. Zabrousili i mezi likéry. Zlato obdržel jejich Zázvorový likér. Michal Šedík, pořadatel největšího koštu pálenek v Česku, úspěch radlické pálenice komentoval: „V komisi jsme se shodli, že například vítězná „Vínovice z dubového sudu“ mezi ostatními pálenkami výrazně vyniká svou vyzrálostí, uleželostí a vyvážeností. V Palírně Radlík vybírají kvalitní odrůdy hroznů nejlepší vyzrálosti, které následně perfektně zpracují a dají vzniknout excelentnímu destilátu. Na kvalitě jejich výrobků se projevuje nejen poctivost, ale především jejich obrovská vášeň, s jakou k pálení přistupují.“ Kamil Kutina dodává: „vínovice se nám opravdu daří. Připravujeme ji především z muškátových odrůd révy. Loni jsme se stali díky ní absolutními vítězi zmíněné soutěže. Letos se to už projevilo i finančně. Prodeje tohoto destilátu vzrostly tři a půl krát. Až se bojíme, zda zvládneme uspokojit všechny naše zákazníky“…

Spolumajitel firmy Zdeněk Musil strategii výroby komentoval: „Se sudy experimentujeme dvacet let a máme k „zlatým“ destilátům přátelský vztah. Prý se tu dříve kutalo zlato a v Jílovém u Prahy, kam Radlík patří, působil i známý středověký magistr Kelley. Ten se tu neúspěšně pokoušel vyrobit zlato. My tu sice onen drahý kov také nevyrábíme, ale produkce ušlechtilých destilátů tak trochu alchymie je. Zlaté medaile ze soutěže Pálenka roku jsou dobrým signálem pokud jde o výhledy do budoucna. I když vývoj naší ekonomiky nám připravuje značné starosti“. To však nic nemění na skutečnosti, že výlet do Jílového, spojený s exkurzí a degustací na Radlíku je zpravidla velmi příjemným, zajímavým a do určité míry i poučným počinem. Ovšem ne pro rodiny s dětmi, ty zaujme spíše zdejší Regionální muzeum středočeského kraje, sídlící na náměstí uprostřed města.

Text: PhDr. Miroslav Navara

Foto: Edita Volková


Teetravel - Váš golfový svět na dlani