04.01.2025

Vydejte se na fascinující a zároveň děsivou cestu do světa ultrazpracovaných potravin. S pomocí vědy odhalíte, co skutečně jíte a proč moderní strava vede spíše než ke zdraví a rovnováze k chronickým nemocem, duševním chorobám a závislostem.

Ultra zpracovaní lidé – Jak průmyslové potrviny ovlivňují naše těla i mysl

Chris van Tulleken, má lékařský titul z Oxfordu a doktorát z molekulární virologie. Je docentem na University College London a praktickým lékařem infekčních chorob. Hlasatel pro děti i dospělé v televizi a rádiu BBC, vyhrál dvě ceny BAFTA a žije s rodinou v Londýně.

Autor se ve své knize Ultra zpracovaní lidé zabývá fenoménem ultrazpracovaných potravin (UPF) a jejich zásadním vlivem na naše zdraví, psychiku a celou společnost. Tato kniha není jen odborným rozborem, ale také osobní výpovědí autora, který se rozhodl podívat se na problematiku potravinářského průmyslu zblízka.

Co jsou ultrazpracované potraviny?

Ultrazpracované potraviny jsou produkty, které obsahují ingredience, jež bychom v domácí kuchyni jen těžko hledali – emulgátory, stabilizátory, barviva a umělá sladidla. Jsou navrženy tak, aby byly lákavé, dlouho vydržely a byly snadno dostupné. Autor odhaluje, že ačkoliv se mohou tvářit jako zdravé – například cereálie obohacené o vitamíny – ve skutečnosti mohou přispívat k epidemii obezity, cukrovky a jiných nemocí.

Vědecký základ i osobní zkušenosti

Chris van Tulleken si nejen pečlivě nastudoval vědecké studie, ale také na sobě provedl experiment. Po dobu jednoho měsíce konzumoval převážně ultrazpracované potraviny a zaznamenával, jaký vliv to mělo na jeho tělo i psychiku. Výsledky byly alarmující: přibral několik kilogramů, trpěl nespavostí, měl problémy s koncentrací a zároveň si začal uvědomovat, jak návykové tyto potraviny mohou být.

Dopad na společnost

Kniha jde za hranice individuálního zdraví a zkoumá i společenské důsledky konzumace UPF. Autor upozorňuje, že tyto potraviny jsou často levnější a dostupnější, což má zásadní dopad na nejchudší vrstvy společnosti. Kritizuje marketingové strategie potravinářských firem, které využívají psychologické triky k tomu, aby si spotřebitelé kupovali stále více produktů, které jim více škodí než prospívají.

Jak z toho ven?

Van Tulleken nabízí i naději. Kniha obsahuje praktické rady, jak snížit konzumaci ultrazpracovaných potravin a přejít k přírodnější a vyváženější stravě. Důležité je vrátit se k základním surovinám, vařit doma a přemýšlet o tom, co dáváme na talíř. Kniha však zároveň zdůrazňuje, že změna není jen na jednotlivcích, ale také na vládách a průmyslu.

Proč si knihu přečíst?

Ultra zpracovaní lidé je knihou, která zaujme každého, kdo se zajímá o zdravý životní styl, moderní vědu nebo společenské dění. Chris van Tulleken píše srozumitelně, poutavě a s důležitým poselstvím: naše zdraví je více než jen součtem toho, co jíme, ale také odrazem toho, jak funguje společnost, ve které žijeme.

Knihu si můžete objednat na: ultrazpracovaní lidé - Jan Melvil Publishing

Zdroj : vydavatelství Jan Melvil publishing


Teetravel - Váš golfový svět na dlani